top of page
  • Yazarın fotoğrafıIU TEAM TURKEY

IU 5. Ful Albüm ‘LILAC’ Albüm Tanıtımı


Çiçek yaprağı gibi bir selama merhaba Aklımda hiçbir şüphe olmadan sıradaki adıma ilerliyorum

IU 20’li yaşlarının sonuna yaptığı görkemli ‘selamlama’nın önizlemesini göstererek, baharın kokusuyla 5. ful albümü LILAC ile geri döndü. Dürüst ve tazeleyici hisleriyle dolu olan 20’li yaşlarının ilk albümü Spring of a Twenty Year Old‘dan farklı olarak, IU’nun 4 sene sonra gelen ful albümü LILAC, şimdiye kadarki 20’li yaşlarının çeşitli perspektiflerini gösteren 10 şarkısı ile seneler geçtikçe olgunlaşan hislerini ortaya koyuyor.

Bu sefer de IU albümde yapımcı, besteci olarak yer aldı ve albümdeki tüm şarkıların sözlerini yazdı, aynı zamanda yerli ve yabancı çeşitli sanatçılarla işbirliği yaparak yeni türler denedi ve yüksek kalitede şarkılar yayınladı, bu da IU’nun 30 yaşına girmesiyle gerçekleşecek olan müziksel dönüşümü için beklentileri arttırıyor.

Kore’deki en iyi MV yapım ekipleri, VM Project (Celebrity, Flu), Flipevil (LILAC, Epilogue) ve Sunny Visual (Coin) da bu albümde yer aldı. Her biri kendine has tarzda olan duyusal videolar IU’nun müziğiyle harika bir uyum sağladı. Hem albüm hem de başlık şarkısının adı olarak kullanılan leylak çiçeği, ‘ilk aşk’ ve ‘gençliğin anıları’nı sembolize ediyor. Görkemli ama aynı zamanda biraz yalnız gelebilecek IU’dan 20’li yaşlarının ilk sayfasından son sayfasına kadar okuyam herkese minnettarlığımı göstermek için gelen bir selamlama sizlerle.


ALBÜMDEKİ ŞARKILAR

01 LILAC [başlık şarkısı] 02 Flu 03 Coin [başlık şarkısı] 04 Hi spring Bye 05 Celebrity 06 Troll (Feat. Dean) 07 Empty Cup 08 My sea 09 Ah puh 10 Epilogue

01 라일락 (LILAC) [Başlık Şarkısı]

Söz: IU

Beste: Im Su Ho, Dr. JO, Woong Kim, N!ko

Aranjman: Im Su Ho, Woong Kim, N!ko

10 sene boyunca tutkuyla aşk yaşadıktan sonra bir çiftin baharın geldiğinin çığlıkları arasında birbiriyle mutlu bir vedalaşma yaşamasının hikayesi.

Albümle aynı başlığa sahip olan açılış şarkısı LILAC, büyüleyici ve ritmik bir sesle bize baharın heyecanını sunuyor. Funky ve pop elemanlarını ritmik bir kontrbas yapısıyla kombine eden 70-80ler disko sesi dinleyenleri neşelendiriyor. Im Su Ho, Dr. JO, Woong Kim, Niko şarkının bestesinde yer aldı.


02 Flu

Söz: IU

Beste: Ryan S. Jhun, Martin Coogan, Madilyn Bailey, Zacchariah Palmer, London Jackson, Jacob Chatelain

Aranjman: Ryan S. Jhun, Jacob Chatelain, London Jackson

‘Aşk’ konu başlığı hakkında şarkı sözü yazarken, benim için öne çıkan his ‘ızdırap’ oluyor. Aşk denen bu hissin beni rahatsızlık derecesinde sıktığını fark ettiğimde, vücudumdaki her şey altüst olmuş gibi hissediyorum. Aldığım his tam olarak tazeleyici değil. Bu şarkı şiddetli bir red edişten sonra elime bir şey geçmeden biten ve beni güçsüz bırakan aşk virüsüne karşı devam eden çaresiz dövüşteki son isyanın hikayesini anlatıyor.

Çeşitli müzik projelerinde birlikte çalışmış olan hit şarkı Ryan S. Jhun ve beste ekibi tarafından yazılmış olan ‘Flu’nun urban ritmi, akılda kalıcı bir tekrarı ve fantazimsi melodisi var, ki bunlar şarkıya parlaklık katıyor. IU’nun ince zekasıyla dolu eşsiz detayları olan şarkı sözleri ve seksi sesi şarkının cazibesini arttırıyor.


03 Coin [Başlık Şarkısı]

Söz: IU

Beste: Poptime, Kako, IU

Aranjman: Poptime

Tahrik edici şeylerin kendilerine ait yeri doldurulamaz cazibeleri var, ama sonunda sağlığımıza zarar verirler. Sağlığıma zararlı olan bu oyundan son bir tur oynamama izin ver.

IU’nun daha önce hiç denemediği bu yeni tür, başlangıcındaki oyun odasını andıran ses örneğiyle Poptime’ın funky groove band parçası ve IU’nun melodisi kombine edilerek ortaya çıkmış. Bu şarkının yayınlanışıyla ilk defa açığa çıkan IU’nun görkemli rapi ve alışılmadık tempo düşüşü kısmıyla IU’nun çıkışından beri hiç denemediği bir konsepte sahip olan bu şarkı, MV teaserı yayınlandığından beri popüler bir konu oldu.


04 봄 안녕 봄 (Hi spring Bye)

Söz: IU

Beste: Naul

Aranjman: Kang Hwa Seong

Hala isminin ben düşünmeden önce aklıma geldiği anlar olsa da, ve bazen bunun gibi uykusuz geceler geçirsem de, bunu birine karşı atlatamadığım hislerim olarak görmeyeceğim. Sadece yorucu bir günde hatırladığım bir isim ya da tekrar karşılaşmak istediğim bir tesadüf Bir ihtimal diye düşünüp sabahın erken vaktinde küçük bir durakta inmenin hissi Bir ihtimal diye düşünüp hafifçe esip geçen rüzgara elini uzatmanın hissi Bir ihtimal sensindir diye bir kedinin boş bakışına bakarken adını söylemenin hissi Her zamanki kadar güzel olan bir kelebeğe dönüşmüşsün demek Sonunda özgür olan bir kuşa dönüşmüşsün demek Bugün de ihmal etmeden gelmişsin Teşekkür ederim Yarın tekrar bekleyebilecek olmak çok rahatlatıcı Güzel bir günde tekrar görüşelim

En iyilerden olan Koreli şarkıcı-şarkı yazarı Naul’un IU’ya hediye ettiği bu şarkı basit ama hafif EP ve nylon gitar tonu melodisiyle şarkının duygularını ortaya çıkarıyor. Melodik monologumsu koro sesleri ve Naul’un sakin sesi şarkıyı daha derin bir katmana getiriyor. Etkileyici ve narin köprü kısmı oldukça dolambaçsız, aynı zamanda şarkıya rafine bir dokunuş sağlıyor. Baharın gelişi gibi şiirsel olan gitar teli sesleri, sıcak elektrik gitar sesleriyle beraber klasik ama duygusal modern pop sesini tamamlıyor.


05 Celebrity

Koro: IU

Şarkı sözleri: IU

Beste: IU, Ryan S. Jhun, Jeppe London Bilsby, Lauritz Emil Christiansen, Chloe Latimer, Celine Svanback


“Göz alıcı kıyafetleri, biraz eşsiz bir zevki, çeşitli yetenekleri, başta utangaçlık olan koruma mekanizması, her şeyin sevdiği ve sevmediklerini ayıran kişiliği olan bir arkadaşım var, ve bunlardan dolayı her zaman ona eksantrik biriymiş gibi davranırlardı.
Tüm bu özellikleri arkadaşımı daha da çok sevmemi sağladı, ama aynı nedenlerden şimdiye kadar daha da çok nefret de gördü.
Bu şarkı sözleri ‘eksantrik’ arkadaşıma söylemek istediklerim olarak başladı, ama şarkı üzerine çalışırken bunun aynı zamanda benim hikayem de olduğunu fark ettim. Şarkı sözlerini tamamladıktan sonra, arkadaşım ve ben hariç diğer insanlar da bu şarkının başkahramanı olsa garip olmaz gibi geldi. Çünkü hayatta başkaları tarafından belirlenen beklentilere uymamamızdan dolayı hissedilen uzaylılaşmayı eminim birçok kişi deneyimlemiştir. Arkadaşım dahil, ham ve eşsiz şekilde doğmuş olanlara söylemek istiyorum. Siz ‘byeolnan’ (eksantrik) değil, ‘byeol’sünüz (yıldız).”

‘Celebrity’ IU’nun 4 sene sonra gelen 5. ful albümünün ön gösterimi. Albümü tanıtan önden yayınlanan şarkı Celebrity, tropical house türüyle karışık elektronik pop şarkısı olmakla birlikte birçok türden oluşuyor, ayrıca yapımında birçok hit şarkıda yer almış Ryan S. JHyun, Danimarkalı yapımcı Chloe Latimer, aynı zamanda IU’nun kendisi yer alıyor ki bu şarkıyı daha yüksek level bir tamamlanışa çıkarıyor.


Bilhassa albüm kapağında IU’nun bizzat sol eliyle yazdığı ‘Celebrity’ kelimesi yer alıyor, ki bu daha bir özel kılıyor. Hafif hislerde ve klas olan Celebrity şarkısı daha önce IU’nun şarkılarında kullanılmamış sentezleyici ve autotune ile üretilmiş bir düşüşten oluşan akışa sahip ve bu IU’nun sesiyle kombine edilince, çok daha ferahlatıcı hale geliyor.

06 돌림노래 (Troll Feat. Dean)

Söz: IU, DEAN

Beste: Park Woo Sang, JUNNY, DEAN

Aranjman: Park Woo Sang

Acınası olsa da, tüm bunlardan sonra aşk ise, öyledir.

IU ve DEAN’in çok beklenen işbirliği gerçek oldu. Park Woo Sang, JUNNY, DEAN, şarkının bestesinde yer aldı. Reggae ve bossa nova temelli türle, IU ve DEAN ‘dönüşlü şarkı‘ gibi bir ilişki hakkındaki dürüst düşüncelerini anlatıyor.

07 빈컵 (Empty Cup)

Söz: IU

Beste: WOOGIE, PENOMECO

Aranjman: WOOGIE

Ağzına kadar dolu kahve bardağı yerine; yerinden önce kalkan kadına tutunamayan paniklemiş yüz ifadeli erkeğin kokusuyla beraber, sadece kahve lekesinin soğuk kalıntıları yerde bir yara izi gibi geriye kalır.

Yapımcı WOOGIE, hip-hop müzisyeni PENOMECO, ve IU. Albüm şarkı listesi yayınlandığından beri geniş müzik spektrumu kaplayan sanatçılar arasında taze bir işbirliği olacağından popüler bir konu olan ‘Empty Cup’, yalnız bir ses ile düşük tondaki IU, low-fi sesi ve R&B temalı müzik grubu sesinin birleşimi şarkının şık havasını oluşturuyor.


08 아이와 나의 바다 (My sea)

Söz: IU

Beste: Jehwi, Kim Hee Won

Aranjman: Jehwi

Kendimi tamamıyla sevemiyorum Kalbimin ciddi derece mutsuz olduğu gecelerden sonra, anca şimdi denizimi bulabildim.

‘Through the Night’ ikilisi, besteci Jehwi ve Kim Heewon bu ballad parçasında tekrar birlikte çalıştı. Sakin bir başlangıça rağmen, girişini yapan görkemli ses IU’nun enerjiyle dolu vokallerine uyuyor ve 5 dakika 16 saniye boyunca seyircilerin dikkatini çekiyor. Aynı zamanda 20 telli çalgının zengin performanı şarkının güzelliğini arttırırken IU’nun 2. yarıdaki güçlü yüksek notasıyla beraber Jehwi’nin arkadaşlarından oluşan koro ile şarkı dramatik bir zirve noktasına ulaşıyor.


09 어푸 (Ah puh)

Söz: IU, Lee Chan Hyuk

Beste: Lee Chan Hyuk, PEEJAY

Aranjman: PEEJAY

Birbirimizden bıkana kadar deniz kenarında takılalım.

Saldırırmış gibi, dalgalarla sörf yaparmış gibi bir hissi olan tazeleyici ses, neredeyse kamera panjuru gibi olan tıklama ritmi ve dinamik melodi; IU ve Lee Chan Hyuk’un beraber yazdığı eğlenceli sözleri ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda Lee Chan Hyuk’un yorumuna göre bu ‘IU’nun kariyerinin başlarındaki tazeleyici şarkıların modern uyarlaması olarak açıklanılabilir’ deniyor, ki bu da şarkının çeşitli odak noktalarından biri.


10 에필로그 (Epilogue)

Söz: IU

Beste: Shim Eun Ji, SUMIN, Kim Soo Yeong, Im Geum Bi

Aranjman: Shim Eun Ji, Kim Soo Yeong

Konuşkan 20’li yaşlarım boyunca hiç rahatsız olmadan, istekli bir şekilde benimle muhabbet etmiş olan tüm dinleyicilere içten teşekkürlerimi iletiyorum. 23 yaşındaki IU, 25 yaşındaki IU, ya da geçen seneki (28 yaşındaki) IU değil, şu anın IU’su yeni bir bölüme doğru ilerliyor olacak. Hoşçakalın ♥ - Jieun’dan

Shim Eun Ji, IU’nun 20’li yaşlarının ilk albümü ‘Spring of a Twenty Year Old’un son parçasının bestecisi ile beraber şarkıcı-şarkı yazarı Kim Soo Yeong, SUMIN ve Im Geum Bi, IU’nun 20’li yaşlarını sonlandıran bu albümün son parçasını yazdı. IU’dan iç ferahlatan bir selamlama gibi, bu şarkı eski kayıt oynatıcısının low-fi sesi ve retro hisleriyle gizemli bir hava oluşturan ballad parçası niteliğinde.


Kaynak: Melon Çeviri: J’ieunesse

517 görüntüleme1 yorum

1 comentário


Zeliha Nur Ada
Zeliha Nur Ada
21 de abr. de 2021

Mükemmel😍 Emek verip her seyi açiklamissiniz hem de IU'nun dilindeen💜 Ellerinize saglik, kizimiz çok güzel manalar tasiyan sarkilarla geldi bu albumde her zamanki gibi🥰🥰 Bize de bol bol streamlemek düsüyor🤩 Fighting Uaena!!💚

Curtir
bottom of page