top of page
  • Yazarın fotoğrafıIU TEAM TURKEY

[230407] BTS’ten SUGA, yeni single’ı “People Pt.2”da neden IU ile iş birliği yaptığını açıkladı!


S: “D-Day” albümün için Agust D olarak resmi geri dönüşün, “People Pt.2” şarkısının yayınlanmasına saatler kaldı. Agust D, solo veya BTS’in yanında SUGA olarak müzik üretirken farklı düşünce yapılarında oluyor musunuz?

SUGA: Hepsi Min Yoongi adındaki kişi tarafından yapılmış müzikler. Bu yüzden aslında her lakap için ayrı bir düşünce yapısında değilim ama amaçlarının biraz farklı olduğunu söyleyebilirim. Sonuçta bir müzik yayınlamanın hedefi olabildiğince fazla insanın dinlemesi. Bundan dolayı “People Pt.2”, insanların Agust D’nin müziğine nasıl erişeceğini düşünerek hazırlandı, IU’yla iş birliği yapmamızın sebebi de bu. Bu, Agust D adı altında müzik yayınlamanın bir denemesi gibi. Açıkçası biraz endişeliyim.


S: “People Pt.2” elbette “D-2” mixtape’inizdeki “People” şarkısının devamı. Bu hikayeyi IU ile birlikte devam ettirmek sizin için neden önemliydi?

SUGA: Bu bizzat seveceğiniz bir hikaye: Orijinalde şarkının adı “People Pt.2” değildi. Aslında “D-2”daki “People” şahsen en sevdiğim şarkı ve “People Pt.2” üzerinde de üç yıl öncesinden çalışıyorduk. [Photo-Folio Wholly or Whole Me] fotoğraf çekimimi yayınlarken şirket şarkının demo versiyonunun küçük bir kısmını paylaştı, her şekilde daha “D-2” üzerinde çalışırken çoktan bu şarkı hazırdı bu yüzden “Oh, bunu yayınlamalıyım, bunu yayınlamalıyım” diye düşünüp duruyordum ama “Butter” ve “Dynamite” şarkılarına geçmemiz gerekiyordu bu yüzden yayınlama şansımız olmadı.


Orijinal versiyonda başlık Korece’deki ㅁ (M) sessiz harfi olmadan “Sara (사라)”ydı çünkü Korece insan anlamına gelen “saram (사람)”ın son harfi çıkarılmış hali. Sara (사라) kelimesinin anlamı sonuna koyduğun sessiz harfe göre değişiyor. Korece saram (사람) “insan” ya da sarang (사랑) “aşk”a dönüşebiliyor ama arkadaşıma şarkıyı dinlettiğimde kulağa yaşam gibi bir anlama gelen “salah” (살아) gibi de geldiğini söyledi. “Bu böyle olmayacak” gibiydim bu yüzden en sonunda başlığı People (insan) yaptık.

Ve bana bazıları August D bazıları Ahgust D diyor ama ben Agust D’yim. Yani, bilirsiniz, insanlar adımı yanlış anlıyor ve SUGA ile Agust D’yi senkronize etmemiz gerekti. Bu şarkı o senkronizeye uyuyor. Mixtape’im ile solo albümüm arasındaki o köprüye ve senkronizeye ihtiyacımız vardı. İkisini bir araya getirmek için bu pop tarzı şarkıyı üretmem gerekiyordu, müzik videosunu da fazla yoğun yapmamaya çalıştık ve işte bu anlamda IU önemli bir rol oynadı. Ayrıca bu pop odaklı şarkının en iyi yapabildiğim müzik türü olduğunu düşünüyorum.


Çeviri: jieunny

Kaynak: Billboard

173 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page