top of page
  • Yazarın fotoğrafıIU TEAM TURKEY

[211018] IU, gece yarısı şarkı yayınlayarak en çok ‘müziğe’ değer verdiğini kanıtladı

Güncelleme tarihi: 26 Eki 2021


Şarkıcı IU 19 Ekim 2021 00:00’da geri dönüş yapacak. ’IU türü’nde olacak olan IU’nun yeni şarkısı şimdiden halk arasında ne kadar ses getireceği hakkında beklentileri yükseltiyor.


Bununla beraber yayınlanış tarihi ve yöntemi de ilgi çekiyor. IU, şarkısını gece yarısında yayınlamayı tercih etti. Bugünlerde birçok şarkıcı çeşitli yayınlanış kutlamasıyla şarkılarını aynı anda akşam 6 ya da 7’de yayınlıyor. Bu nedenle o saatler tanıtımların en yüksek olduğu ve ilk 100’e girme ihtimalinin en çok arttığı saatler oluyor.


Bu sefer de ‘strawberry moon’ ile ‘IU’dan beklenildiği gibi’ şeklinde değerlendirmeler yapıldı. Sıralamalara girme fırsatı olmayacak bir saatte şarkı yayınlamak ilk 100’ü dinlemek üzerine odaklanmış dinleyicilerin ilgisini çekmek için mantıklı bir yol değil. Bu gerçekçi kârları umursamadan IU, şarkısının konsepti olan ’ay’a uyabilsin diye şarkısını gece yarısında yayınlamayı tercih etti.

Bir keresinde 2017’de de IU tanıtım yapmadan ‘Autumn Morning’ şarkısını sabah 7’de yayınlamıştı. Sabah 7 de sıralamalarda elde edilen puanların kayıt altına alınmayacağı bir saatti.


Daha sonrasında bu seçiminin nedeni sorulunca IU ‘Bir müzisyen olarak müziğimi istediğim bir zamanda yayınlamanın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir seçimin sıralamalardaki şiddetli yarışı da gittikçe dindirebileceğini düşündüm.’ dedi.


Aynı sene Melon Müzik Ödülleri’nde Yılın Albümü ödülünü kazanan IU konuşmasında ‘Müziğin değerini dijital kazançların önüne koyan bir şarkıcı, şarkı yazarı, söz yazarı ve yapımcı olacağım.’ dedi.


Fakat bu diğer şarkıcıların sadece dijital kazanca önem verdiği anlamına gelmez. Tabii ki delice yayınlanan yeni şarkılar arasında tüketicilerden biraz ilgi almak ve adlarını duyurmak için spor oyununda yarışır gibi ilk 100’de yer almalarını gerektiren bu ekosistemde seçim özgürlükleri yok.

Daha önce söylemiştim ama IU’nun seçimini parıldatan da bu. Müziğiyle toplum tarafından sevgi ve kabul gören IU için yeni şarkılarının sıralamalardaki başarısı önemli değil. Şarkının hangi sıralamada yer alacağından çok, nasıl bir melodi ya da şarkı sözü yazıldığını ve onun nasıl söyleyeceğini merak ediyoruz. Sanki cd dükkanından favori şarkıcınızın yeni çıkan müziğini almak için sıraya girerkenki heyecan tekrar doğmuş gibi.


IU yeni şarkısını ‘rahatça dinlenebilecek basit bir şarkı’ olarak tanıttı. Beklentiler, uyumayı unutanlar için ’strawberry moon’un ‘dijital’ değil de ‘müziksel’ olarak me kadar değerli olacağı üzerine.

Çeviri: Aichan

Kaynak: http://naver.me/x9JkWwdY


121 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page